De Egmondse Vluchtelingenboot

Goedemiddag,

Iedere woensdagmiddag deel ik in De Podcastlijst een podcasttip van een lezer met je én deel ik een tip uit het archief opnieuw. Deze week:

De nieuwe tip komt van Koen Maas. Hij gebruikte het tipformulier waarmee jij ook jouw podcasttip kunt insturen.

De Egmondse Vluchtelingenboot

Soort podcast: Nederlandstalige documentaire

Frequentie: alle afleveringen staan al online

Lengte van een aflevering: 20-45 minuten

Officiële omschrijving: "Het is al donker buiten, begin oktober 2022, als strandvonder Marco wordt opgeroepen naar 'zijn' Egmond aan Zee. Er is een rubberboot aangespoeld. Daarin vindt hij een zwemvest, kleding, rugtassen, speelgoed en foto's. Van wie zijn deze spullen? Wie zaten er aan boord van dit groene bootje? Waar waren deze mensen onderweg naar toe en waar zijn ze nu? NH-journalist Maaike Polder gaat op zoek."

Waarom je volgens Koen zou moeten luisteren: "Met het verhaal van De Egmondse Vluchtelingenboot neemt maakster Maaike Polder je aan de hand mee door een nieuwsverhaal wat je met enige regelmaat voorbij hoort komen op radio en TV. Een reddingsboot is aangespoeld op het strand van Egmond. Een verhaal waarbij je vaak de cijfers van hoort, maar niet het verhaal van de opvarenden. In het geval van de boot waar Maaike op stuit in Egmond zijn er ook persoonlijke bezittingen gevonden. Foto's, kleding, een echo van een ongeboren baby en meer. Van wie waren deze spullen? Welke geschiedenis zit er achter dit verhaal, dat vluchtig voorbijkomt in een nieuwsbulletin, maar waar mensenlevens mee gemoeid zijn. Maaike vertelt het met bevlogenheid en een persoonlijke toon, zonder daarbij het journalistieke verhaal te blijven vertellen."

Bij welke aflevering kun je het beste beginnen: Het is één verhaal dat in zes afleveringen wordt verteld, dus begin gewoon bij het begin. “De eerste twee grijpen je bij de strot en laten je moeiteloos doorluisteren”, zegt Koen.

Luisteren en abonneren: Apple, Spotify, Podimo, website

Veel luisterplezier,
Elger