De Ketting van Santanera

Goedemiddag,

Om te beginnen: mijn excuses dat het een tijd geleden is dat je een editie van De Podcastlijst hebt ontvangen. De afgelopen tijd waren mijn agenda en to-do-list zo vol dat ik keuzes moest maken om een aantal dingen niet te doen. Een hobbynieuwsbrief waar ik niks mee verdien, valt dan eerder af dan betaald werk, zoals je zult begrijpen.

Maar goed nieuws: De Podcastlijst is terug met iedere week een podcasttip! Stuur vooral een podcast die je hebt geluisterd en de moeite waard is in via het tipformulier, zodat ik die kan delen in toekomstige edities.

Voor we door gaan met de tip van deze week duik ik uiteraard even de archieven in:

Een nieuwe podcasttip is afkomstig van…

De Ketting van Santanera

Soort podcast: Nederlandstalige documentaire

Frequentie: de hele serie van 6 afleveringen staat al online

Lengte van een aflevering: een half uur

Officiële omschrijving: “Is het een wonderhanger, of een onzinproduct? Om die vraag draait het bij BioStabil 2000: een magnetische ketting met yin-yang-teken die twintig jaar geleden bij menigeen om de nek hing. De nu 87-jarige Bruno Santanera, de bedenker van de ketting die volgens hem lichamelijke en psychische klachten zou verhelpen, is er rijk mee geworden. Totdat het voor hem op 8 maart 2004 helemaal misgaat; TROS Radar besteedt aandacht aan de BioStabil en maakt deze met de grond gelijk. In De Ketting van Santanera duiken RTL Nieuws journalisten Daniël Youssef (25) en Sven van Diepen (26) in het verhaal achter de hanger. Wat voor product is de BioStabil? En hoe kan het dat Radar en Santanera twintig jaar later nog steeds in rechtszaken verwikkeld zijn?”

Waarom je volgens Nelleke zou moeten luisteren: “Ken je de BioStabil nog? Als je net als ik ergens in de 30 bent, kun je je de TellSell reclames vast nog wel herinneren. Een ketting met een magneet zou de oplossing zijn voor al je problemen. Twee journalisten duiken in dit bijzondere verhaal en ontdekken de vreemde wereld achter deze bijzondere ketting.“

Bij welke aflevering kun je het beste beginnen: Het is een serie, dus begin gewoon bij aflevering 1.

Luisteren en abonneren: Apple, Spotify, Podimo, website

Veel luisterplezier,
Elger