DNAzaten

Goedemiddag,

Zoals iedere week deel ik een verse podcasttip met je én een podcasttip uit het archief. Laten we me dat laatste maar meteen beginnen:

De nieuwe tip is afkomstige van Saskia. Wil jij nu in de volgende editie van De Podcastlijst een podcast tippen? Stuur hem dan nu in via het tipformulier. Zonder jouw tips kan deze nieuwsbrief niet bestaan!

DNAzaten

Soort podcast: Nederlandstalige gesprekspodcast

Frequentie: om de week

Lengte van een aflevering: een half uur tot een uur

Officiële omschrijving: “Wij zijn Jelmer en Juul. Sinds januari 2021 weten we dat we halfzus en -broer zijn. We zijn donorkinderen van gynaecoloog Jan Wildschut die in de jaren tachtig en negentig zijn eigen zaad gebruikte bij vruchtbaarheidsbehandelingen. We hebben inmiddels meer dan vijftig halfbroers en -zussen. Samen stappen we in de auto, op de fiets of in de trein en gaan we op bezoek bij leden van onze nieuwe familie. Sommigen kennen we al een beetje, anderen zien we voor het eerst in ons leven. Aan hun keukentafels gaan we met hen in gesprek. Wat heeft donorkind zijn voor invloed gehad op je kindertijd? Hoe doe je dat, opeens deel uitmaken van zo’n enorme groep halfbroers en -zussen? Wat betekent het als de maatschappij jouw ontstaan afdoet als een schandaal? En was het dat eigenlijk wel?“

Waarom je volgens Saskia zou moeten luisteren: “De podcast wordt gemaakt door een halfbroer en halfzus die donorkinderen zijn van gynaecoloog Jan Wildschut die in de jaren tachtig en negentig zijn eigen zaad gebruikte. Dit alleen is al bewonderingswaardig maar er zijn inmiddels minstens 50 halfbroers of -zussen die al dan niet kennis met elkaar maken. Zij (en ook ouders en deskundigen) komen in de podcast aan het woord en hebben allemaal een ander verhaal en geschiedenis. Ook is er aandacht voor wat deze manier van kinderen krijgen met het kind doet, hoe anders het nu gaat bijv, maar er wordt ook veel gelachen en gepraat over de overeenkomsten van alle siblings en situaties. Dat maakt dat ik (als totale buitenstaander) ongemerkt op luchtige wijze veel leer over dit actuele onderwerp.“

Bij welke aflevering kun je het beste beginnen: Saskia heeft niet één specifieke aflevering die ze aanraadt. Ze zegt: Eigenlijk is het de optelsom van afleveringen omdat de makers zelf ook in een proces zitten en je ze steeds beter leert kennen.”

Luisteren en abonneren: Apple, Spotify, Podimo, website

Veel luisterplezier,
Elger